blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG yoshimitshu
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Darksiders not Dead
Nemesis T-TYPE



Deadpool MAX
pridal Nemesis T-TYPE 28.1. 2012 o 13:41



 

                                                        Dobrý, zlý a Deadpool...                                                                                      
 

„Volám sa Wilson, Wade Wilson. Agent jej veličenstva 008 s povolením držkovať.“ Niečoho podobného by sme sa mohli dočkať, keby bol neohrozený žoldnier Wade Wilson agentom MI-6. Lenže sudičky sú hnusné mrchy a Wilsonovi toľko šťastia do vienku nepridelili. Ale aby sme im nekrivdili, niečo od nich predsa len dostal. Rakovinu. A to poriadnu. Tridsať šesť diagnostikovaných zhubných nádorov človekom rozhodne zamáva a donúti ho rozmýšľať nad pominuteľnosťou života a bezpochybne mu poprehadzuje všetky životné priority. 

Našťastie dostal Wilson druhú šancu v podobe tajného, experimentálneho, vojenského programu Weapon X, ktorý by ho mal rakoviny zbaviť. Wilson podstúpil sadu veľmi bolestivých operácií, ktorých cieľom bolo naštartovať v jeho organizme masívny liečivý faktor, nie nepodobný tomu Wolverinovmu. To sa v konečnom dôsledku aj podarilo, ale nenažrané a zákerné sudičky opäť zasiahli, v dôsledku čoho spomínaný liečivý faktor získala aj v jeho tele bujnejúca rakovina. A tak vo Wadeovom tele neustále prebieha pomyslený boj rakovina verzus liečivý faktor sprevádzaný nikdy neutíchajúcou agóniou.

Úprimne, ktorému človeku by z toho nehrablo? Ale to už trocha predbiehame udalosti.  Spočiatku to vyzeralo, že operácie, ktoré Wade podstúpil,  sa skončili nezdarom. Wilson upadol na niekoľko dní do katatonického stavu, rakovina zaradila vyšší prevodový stupeň a začala ho zožierať zaživa. Wilsona preto preradili do oddelenia zlyhaní a nepodarkov k ostatným subjektom, ktorí si krátili čas stávkovaním na to, kto sa ako ďalší stane obeťou sadistických dozorcov. Táto vskutku zábavná hra mala príznačné meno Dead Pool a jej čiernym koňom sa čoskoro stal samotný Wade. Stávky na neho začali šplhať do závratných výšok a netrvalo dlho  a predpoklady sa naplnili. K počudovaniu všetkých však Wilson sadistické hry prežil, pretože konečne sa v jeho tele prebudil liečivý faktor. Pološialenému a vystrašenému Wadeovi sa nakoniec podarilo utiecť. A čo nasledovalo ďalej je takpovediac typická ukážka naplnenia amerického sna. Wade prijal kódové označenie Deadpool, zohnal si ninjovský, dnes už legendárny, kostým , aby ním  zakryl svoj jazvami pokrytý ciferník a vydal sa v ústrety lepším zajtrajškom, ergo stal sa z neho nájomný žoldnier a zabijak.

Autormi samotnej postavy nájomného a psychopatického žoldniera, trpiaceho niekoľkonásobným rozdvojením osobnosti sú Rob Leifeld a Fabian Nicieza a jeho vznik sa datuje do roku 1991. Odvtedy si tento papuľnatý žoldák prešiel poriadny kus cesty zahŕňajúci vlastnú sériu, čítajúcu 69 čísel, rôzne špeciály, one-shoty, či hosťovania v sesterských sériach komiksového vydavateľstva Marvel. Ďalším dôežitým miľníkom v živote Deadpoola sa stal rok 2004, kedy sa dal dokopy s X-Manom Cableom a stali sa z nich najlepší priatelia. Séria Cable a Deadpool vydržala celých 50 čísel, pričom posledných cca 10 vydaní ju po Cabelovom skone tiahol výhradne Deadpool. 

Ale to už začala na dvere klopať Tajná Invázia a Deadpool sa dočkal svojej ďalšej vlastnej on-going série v réžií Daniela Waya. V nej sa Deadpool mimo iného pod taktovkou Nicka Furyho zúčastnil Skrullskej tajnej invázie, čelil zombíkom, hnevu Normana Osborna, ktorý naňho poštval Tiger Sharka, Bullseya, či svoje útočné komando Thunderbolts. Počas svojich strastiplných dobrodružstiev sa rozhodol stať pirátom, ale keď mu to nevyšlo, vrhol sa na cestu hrdinstva. Pridal sa k X-Menom, snažil sa pochytiť aké také triky od hrdinu na slovo vzatého, Spider-Mana, skúsil šťastie v Las Vegas so svojim starým parťákom Weaselom, či rozjímal v púšti s Ghost Riderom. Žiadneho uznania sa mu doposiaľ nedostalo, ale zdá sa, že začína svitať na lepšie časy, pretože ho o spoluprácu požiadal samotný Steve Rogers a jeho Secret Avengers. V blízkej budúcnosti ho ešte čaká laškovanie s upírmi a napokon návrat na cestu osamelého žoldniera. 

Ale späť k téme. To, čo nasledovalo po „reštarte“, vedenie Marvelu zrejme neočakávalo ani v svojich najdivokejších vlhkých snoch. Z Deadpoola sa stal obrovský hit a keďže železo treba kuť, kým je ešte žeravé, ako huby po daždi sa začali vynárať rôzne minisérie, regulérne série či one-shoty s papuľantým žoldákom v hlavnej úlohe. O hosťovaní v nespočetných spriaznených sériách ani nehovorím. Deadpoola skrátka pochytil Wolverinov syndróm „som v každej riti“ a všetci s očakávaním sledujeme, kedy to konečne praskne a Deadpool zmizne v prepadlisku dejín. 

To ale v dohľadnej dobe zatiaľ nehrozí, pretože Deadpool sa aj naďalej teší priam až neuveriteľnej priazni. Popri regulérnej sérií v súčastnosti vychádzajú dve ďalšie, Deadpool Corps, sledujúca vesmírne dobrodružstvá zboru Deadpoolov pozostávajúceho z alternatívnych verzií nášho lámača ženských sŕdc, pri pohľade na ktorého nejedna dáma siaha po vrecku na zvracanie a Deadpool Team Up, čo je v podstate séria nezávislých one-shotov, v ktorých si to Deadpool rozdáva so známejšími (bratia Ghost Riderovci, Herkules, Machine Man, Kapitán Britain, Thing, Iron Fist...) alebo menej známymi (U.S.Ace,  Collosus) postavami Marvelu. Do celkového výčtu nám ešte zostávajú tri štvordielne minisérie, ktoré taktiež stoja za pozornosť: Wade Wilson’s War (netradičný pohľad na históriu Team X a náhľad na to, čo sa v skutočnosti deje v pošahanej Wadeovej hlave), Deadpool Pulp (čo nie je nič iné ako Deadpool Noir) a napokon Deadpool MAX, ku ktorému sme sa dopracovali po tomto „stručnom“ úvode a ktorému sa budeme venovať.

Série označené logom MAX sa vyznačujú jednou dôležitou vlastnosťou. Akákoľvek cenzúra nejestvuje. To znie ako rajská hudba pre uši, čo poviete? Otázne ale je, môže zájsť komiks o psychopatickom nájomnom zabijakovi, ktorý sa s tým nepára ani v Ne-MAXovských komiksoch, ešte ďalej? Na túto otázku ale zodpovieme až neskôr. Najskôr si stručne načrtneme, o čo tu vlastne ide.

Prvé číslo začína podávaním hlásenia agenta CIA, ktorý nám a svojmu nariadenému, pomocou série flashbackov objasňuje, akým nezdarom a totálnym fiaskom sa skončila operácia s Deadpoolom v hlavnej úlohe. Tentokrát mal agent Bob pomáhať Deadpoolovi infiltrovať hlavný stan nanajvýš paranoidného zločineckého bosa Hammerheada a vďaka tomu sa raz a navždy vysporiadať s medzinárodným zločineckým syndikátom Maggia. Ako k tomu dôjde a aké prekvapenia si na nás toto dynamické duo prichystalo, to si už radšej nechám pre seba, keďže nechcem nikoho pripraviť o pôžitok a radosť z čítania. 

Kreatívny tím stojaci za sériou Deadpool MAX tvorí scénarista David Lapham a hlavný kreslič Kyle Barker. Lapham nie je v brandži žiadnym nováčikom a scénaristicky sa podielal na písaní príbehov pre také ikony žánru ako sú Batman, Darkness, Wolverine, Spiderman a Spectre. Z jeho posledných prác stojí za zmienku postapokalyptická podivnosť Sparta USA, či pokračovanie série Gartha Ennisa, Crossed s podtitulom Family Values, ktoré v mnohých ohľadoch strčí svojho predchodcu neraz do vrecka. Výčet predchádzajúcich prác naznačuje, že Lapham bol naozaj skvelou voľbou. Jeho prínos v podobe neotrelých, sviežich, vtipných a brutálno-úchylných nápadov je vskutktu pozoruhodný. Jeho Deadpool je vykreslený nanajvýš realisticky. Takto si predstavujem nevyspytateľného psychopata, ktorý vzbudzuje strach, pretože nikto nevie, čo v nasledujúcej chvíli urobí alebo ako sa zachová a nie ten „kamarátsky“ prístup u ktorého má človek neraz taký dojem pri čítaní regulérnej série. Deadpool v Laphamovom podaní je skrátka maximálny parchant. Členovia Yakuzy si dokonca dávajú vytetovávať jeho podobizeň na svoje vtáky, aby nezabudli zostať za každých okolností v strehu. Spomínate si na nedávnu paniku, keď Severná Korea začala testovať jadrové zbrane a potom zrazu z ničoho nič prestala? Teraz už viete prečo!

Fuckovaním sa tu nešetrí, máme tu krv, sodomiu, explicintú brutalitu predostrenú v plnej kráse, jednoducho, sú tu veci ktoré by sme mimo série MAX hľadali márne. Náznaky klasického Deadpoolovho charakteru zostali zachované, ale na plné prejavenie celého arzenálu zatiaľ nemal priestor. To sa dúfam v ďalších číslach zmení. 

Bohužiaľ Laphamova snaha je  sabotovaná zo strany jeho spoluracovníka Kyla Barkera.  Barkerova komiksová kariéra až taká pestrá nie je, na druhej strane pôsobí nielen ako „kreslič“, ale aj ako autor a animátor. Narozdiel od Laphama už nejaké skusenoti s Deadpoolom má. Bohužiaľ. Jeho ohyzdná, plastická „3-D“ kresba kazila dojem nielen v zborníku poviedok Deadpool #900, ale podarilo sa jej skaziť umelecký zážitok aj z piateho čísla predohry k Deadpool Corps. Našťastie tu sa od „tretieho rozmeru“ oprostil, ale napriek tomu sa jeho karikaturistický a groteskný štýl hodí skôr na obrazovky stanice Cartoon Network alebo nejakého čísla komiksu Loony Tunes. Navyše veselý a farebný coloring drasticky nekorešponduje s tým, čo sa odohráva na stránkach komiksu.      


Zhrnutie: Mierne rozčarovanie sa síce dostavilo a v ústach mi zostala zvláštna pachuť, hlavne vďaka kresbe, ale som optimista a s očakávaním sa pozerám smerom k lepším zajtrajškom. Nechápte ma zle, ten komiks je dobrý a rozhodne patrí k tomu lepšiemu, čo sa kedy urodilo s Deadpoolom v hlavnej úlohe, ale ja chcem viac. Prvé číslo navyše naznačuje, že by sa mohlo jednať skôr o Bobovi na MAX, kde bude Deadpool hrať len druhé husle. Uvidíme, čo ukáže budúcnosť. 


Prvý diel si môžete stiahnuť tu:

http://www.sendspace.com/file/4zhe9x


PLUS

Kompletný balík Deadpoolovských alternativních obalok





Prístupov 6584
Kvalita článku
(82%) hlasov 5

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Test - Comic
[ 22.8.2013] (príspevkov 17)
Deadpool Kills the Marvel Universe
[ 25.1.2013] (príspevkov 2)
Ako zbaliť dievča?
[ 10.1.2013] (príspevkov 3)
KV-2 u osady Rosjenna
[ 3.12.2012] (príspevkov 7)
Very nice
[ 19.10.2012] (príspevkov 0)
The Suffering™:Ties that Bind | Videonáv...
[ 16.9.2012] (príspevkov 6)
Ark Thompson
[ 12.9.2012] (príspevkov 13)
Videoprezentácia hier na PC ( 2010-2012 ...
[ 10.9.2012] (príspevkov 4)
Psycho !
[ 3.8.2012] (príspevkov 10)
Update hier na xbox 360 Videoprezentácia
[ 10.5.2012] (príspevkov 32)